Jump to content

Szótár A-Z

Szótár A-Z

Kifejezés

Leírás

archív (pigment) print

A legújabb technológiával előállítható nyomatok immár a fotóműtárgyakkal szemben támasztott követelményeknek is eleget tesznek. 

belív

A könyv tartalmát alkotó, kötészetileg összetartozó egység, amelyet a kötészet során látnak el valamilyen borítóval. A belív tulajdonképpen egybegyűjtött kötegelt papír, amely a könyv tényleges tartalmát hordozza.

biegelés

Vastagabb papírok, kartonok csak akkor hajthatók meg szépen, törés nélkül, ha hajtás előtt egy tompa késsel megnyomjuk az anyagot. A biegelés történhet nyomdagépen, speciális célgépen vagy a stancolással egy menetben.

bronzosodás

Az a hibajelenség a képminőségben, amikor a nyomat fényessége függ a fény beesési szögétől. Elsősorban a fekete területek néznek ki foltosnak bizonyos szögből nézve a képet.

canvas

Vászon: pamut alapú nyomathordozó.

CMYK

A négy nyomdai alapszín: cián (cyan), bíbor (magenta), sárga (yellow), fekete (black). Ezt a színmeghatározási módszert a színes nyomdatechnika hívta életre. Ez a színkeverési módszer tulajdonképpen a szubtraktív színkeveréssel azonos. Elvileg három alapszín a cián, bíborvörös, sárga együtt minden szín előállítására képes, de a nyomdászatban a nyomási technológia miatt a három alapszínből előállított fekete nem biztosítaná a szükséges árnyalatterjedelmet. Emiatt negyedik összetevőként használnak valódi fekete színt is, így már lehetséges a megfelelő színmélységű árnyalatok előállítása is.

denzitás

(=Density): A nyomatok fedettségének mértékszáma, a legvilágosabb és legsötétebb terület közötti hányados logaritmusa. Minél nagyobb a denzitás, annál több színárnyalatot képes a szkenner vagy a nyomtató visszaadni.

dibond lemez

Műanyag maggal rendelkező lap, melynek mindkét oldalára alumínium réteget sajtolnak.

dpi

(=dot per inch) a felbontás mértékegysége; az egy inch-re (25,4 mm-re) eső képpontok száma. A képpontméretek azt határozzák meg, hogy egy kép hány képpont széles és hány képpont magas. A felbontás egy bitkép részletgazdagsága, amely képpont/hüvelyk (ppi) mértékegységben adható meg. Minél nagyobb a hüvelyenkénti képpontok száma, annál nagyobb a felbontás. Nagyobb felbontású kép esetén általában jobb lesz a nyomtatott kép minősége.

DTP

(=DeskTop Publishing): Számítógépes kiadványszerkesztés.

előzék

A könyvtest és könyvtábla összekapcsolására használt nyomatlan vagy nyomott ív.

EPS

(Encapsulated Postscript) Tetszôleges bonyolultságú grafikák, tördelt anyagok, kész hirdetések, stb. átvitelére szolgál egyik grafikai vagy tördelôprogramból a másikba.

gamut

Valamely eszközzel vagy színrendszerrel reprodukálható színek mennyisége.

GIMP

(=GNU Image Manipulation Program) egy bittérképes képfeldolgozó szoftver.

habkarton lemez

Extra könnyű szendvicslemezek beltéri alkalmazásokra.

ICC profile

Egy olyan állomány (színprofil), amely leírja, hogy egy adott eszköz (pl. monitor, szkenner, nyomtató vagy proof-nyomtató) hogyan reprodukálja a színeket. Annak érdekében, hogy a feldolgozás folyamán a színek renderelése végig konzisztensen történjen, a színfeldolgozó egységnek az ICC profájlok segítségével kell kompenzálni az egyes eszközök egyedi színkarakterisztikáit.

JPG

Tömörített képformátum.

kasírozás

Papírnyomat, fotó, plakát, stb. habkartonra, műanyagra, alumínium szendvics lemezre (Dibond) való felragasztása.

kifutó kép

Egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül nyomtatott kép. A kifutó képet tartalmazó nyomatok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.

kontraszt

A világos és sötét részek közötti fényesség aránya.

könyvtest

A könyv tartalmát alkotó belívekből áll. Jellemző mérete a gerinc vastagság, ami a belív lapjait alkotó papír vastagságától és mennyiségétől függ.

laminálás

Nyomatok felületi védelemmel való ellátása.

LFP

(=Large Format Printer) nagyformátumú nyomtató, általában a 91 és 152 cm (36" - 60") közötti szélességtartományú tintasugaras nyomtatók gyűjtőneve.

mammutmail

Ingyenes fájlküldő rendszer. Segítségével maximum 400 MB-os állományok küldhetők.

média

Nyomathordozó: a nyomtatási eljárásokban használatos vágott lap vagy tekercs formátumú anyag, amelyre a nyomtatott kép kerül.

ongrofoam lemez

Habosított PVC lemez.

Photoshop

Az Adobe professzionális képszerkesztő és fényképfeldolgozó szoftvere.

pigment tinta  

Olyan tinta, amely pigmenteket tartalmaz. Kültéri tintának is szokták nevezni, mivel a pigmenteknek van a legjobb fényálló tulajdonsága a dye tintákhoz képest.

pixel

Képpont: a grafikus bemeneti- (fényérzékelő szenzor) és kimeneti- (kijelző display) eszközök egyik jellemzője, a képpontok száma (egy vagy két irányban).

polisztirol lemez

Műgyanta alapú, habosított anyagszerkezetű lemez.

ppi

(=point per inch), képpont/hüvelyk. A felbontás egy bitkép részletgazdagsága, amely képpont/hüvelyk (ppi) mértékegységben adható meg. Minél nagyobb a hüvelyenkénti képpontok száma, annál nagyobb a felbontás. Nagyobb felbontású kép esetén általában jobb lesz a nyomtatott kép minősége.

PSD

Az Adobe Photoshop natív fájlformátuma.

RAG papír

100%-ban savmentes pamut alapú papír.

RC papír

(=Resin Coated): műgyantával bevont papír.

renderelés

A számítógépes program által végzett (kép)feldolgozási folyamat.

RGB-színek

Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CMYK színek alkalmasak.

sRGB

A legszokványosabb színtartomány az sRGB. Ez egy átlagos színtartományt jelöl, amelyet egy szabványos képernyő meg tud jeleníteni. A legtöbb digitális fényképezőgép képes felvételeket készíteni az sRGB színtartományban, és a legtöbb nyomtató képes helyesen kinyomtatni ezeket az sRGB képeket. Azonban, léteznek más, ennél jóval nagyobb színtartományok is, mint például a ProPhoto RGB, Adobe RGB 1998 és a Wide Gamut RGB.

TIFF

(=Tagged Image File Format): Képek, nem vektoros grafikák állományformátuma.

tipográfia

Egy kiadvány megtervezésének tudománya és művészete. A tipográfia alatt értjük a könyv tervezése, szedése során alkalmazott eszközök összességét is.

vágójel

A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.

vágott méret

A kész nyomdai termék mérete. Keménytáblás könyvnél a könyvtest méretmegjelölése.

vivid színek

Intenzív, erős élénk színek.

We Transfer

Korszerű, egyszerűen használható, ingyenes fájl(feltöltő/megosztó) rendszer. Segítségével akár 2 GB-os állományok is megoszthatók.

W.I.R. minősítés

A minőségi elvárásokat a neves és független Wilhelm Imaging Research Intézet tanúsította.

ZIP

A Microsoft Windows legelterjedtebb tömörítő fájl formátuma.

Tartalomjegyzék

Fotónyomtatás

Giclée nyomtatás

Vászonnyomtatás
Prémium fotókönyv

Referenciák

Elérhetőség

Minőség – Bizalom

Szótár (A-Z)

ÁSZF

On-line kalkulátor

Fine Art album
Plexi fotó

Kasírozás, paszpartu, keretezés

Szkennelés, retusálás

 

 

Címkefelhő

2019marcius, bőrkötés, canvas, Dibond, digitalizálás, digitális fotó, digitális fényképezés, digitális fényképezőgép, digitális nyomtatás, esztétikus, farkasfogakasztó, fekete-fehér, felbontás, felületvédelem, Fine Art album, Fine Art nyomtatás, fotólabor, fotónyomat, fotónyomtatás, galériák, Giclée Fine Art, keretek, keretezés, keretezés árai, kifutó, kivitelezés, kiállítás, kiállítási képek, kiállítók, Kodak, kreatív, kreatív felületű, kreatív karton, kreatív papír, kritériumok, képakasztó, képfeldolgozó szoftver, képfelújítás, képfájl, képi elem, képkeret, képkeret profil, képkeretezés, képminőség, képmódosítás, képzőművészet, kölcsönösen előnyös, könyv lapjai, könyvborító, könyvgerinc, könyvterv, könyvtest, környezet, különleges nyomathordozó, lapok összeállítása, lapszám, Large Format Printing, layer, Limitált kiadás, Lustre, látvány, marhabőrkötés, megelégedettség, metálfényű, minőség, minőségi elvárások, minőségi gondolkodás, minőségjavítás, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, MOME, monitor, múzeumi szabvány, múzeumok, műalkotás, művész, művészeti alkotás, művészeti diploma, művészi igényesség, művészpapír, nagyméretű fotográfiák, negatívszkennelés, nyitási hézag, nyomathordozó, nyomtatás minősége, oldalpár, Photoshop, plexifotó, plexikép, Prémium fotókönyv, PSD, retusálás, Silk Raster, Silver Pearl, SRGB, sRGB színtér, struktúrált felületű, szerkesztés, szerzői jog, szkennelés, szkennelés kisfilmről, szolgáltatás, szép felületű, színhelyes, színprofil, Színtartósság, színtelítettség, színvilág, színválaszték, TIF, ujjlenyomat, utómunka, UV-álló, vakráma, W.I.R. minősítés, zárt sorozat

Rólunk

Sokéves grafikusi és nyomdaipari szakmai múlttal és több mint 10 éves folytonosan fejlődő képfeldolgozási és digitális nyomtatási tapasztalattal rendelkező kisvállalkozás vagyunk.  A legkorszerűbb digitális nyomtatási technológiák felhasználásával, a legnagyobb színtér megjelenítése mellett állítunk elő nagyméretű fotográfiákat, melyek hosszú élettartammal és színtartóssággal bírnak. Megrendelőink közé tartozik mindenki, aki szeretné képi alkotását tárgyiasult formájában látni. Ügyfeleink főként alkotó művészek, fotográfusok, valamint a digitális fotózás szerelmesei.

Az utóbbi néhány évben a nagyméretű digitális fotónyomatok rendkívül széles felhasználási körben terjedtek el, és a nyomatok minőségével szemben támasztott követelmények is folyamatosan nőttek. Válaszolva a kor kihívásainak, a képeinket különböző felületű, kiváló minőségű és nagy nyomattartósságú fotópapírokra valamint vásznakra nyomtatjuk. Széles nyomathordozó választékkal rendelkezünk, mely lehetőséget ad az alkotónak arra, hogy a kép tartalmához és stílusához leginkább illeszkedő médiára nyomtasson.

Alkotóművészek számára készítünk Giclée nyomatokat is. A Giclée Fine Art nyomtatás lényege a múzeum archív nyomathordozó és a megfelelő Fine Art nyomtató találkozása. A magas minőségi igényeknek megfelelő giclée papírok, a megfelelő festék és nyomtatási technológia biztosítják azt, hogy a kész nyomatok alkalmasak legyenek galériákban történő kiállításukra illetve értékesítésükre. A Fine Art nyomatoknak, – hogy azok értékesíthetővé és archiválásra alkalmassá váljanak – nemzetközi szabványok által meghatározott feltételeknek kell megfelelniük.

A Fine Art nyomtatás egyik különleges és nagyon izgalmas nyomathordozói a művészvászon illetve a fotóvászon (canvas). A kép tónus- és részletgazdagsága tökéletesen jeleníthető meg a matt és strukturált vászon felületén. A vászonra nyomtatott alkotásokkal, képekkel, grafikákkal, elektrografikákkal, digitális festményekkel különleges művészi hatást érünk el. A vászonképek vakrámára feszítve műtárgyakká alakulnak, melyek kiállításokon és galériákban műtárgyként jelennek meg, de a lakásunk igényes dekorációját is adhatják.

A fotográfusoknak Prémium fotókönyvet is ajánlunk. Egy-egy téma, fotósorozat, akár portfólió, valamilyen művészeti diploma vagy felvételi anyag összefoglalásaként, illetve más művészeti téma bemutatására is kiváló választás, de készítünk fotókönyvet (akár nagy példányszában is) esküvők, családi események, utazások emlékeinek megőrzésére is. A fotókönyveink tartósak, erős kötéssel készülnek, vastag merev lapokból állnak, könnyen lapozhatóak, 180 fokban nyílnak (így a panoráma képek is élvezhetőek), a borítók strapabíróak. A könyveink egyedileg, az egyéni kívánságnak megfelelően, kézi munkával készülnek el.

Alkotóművészek, grafikusok, fotóművészek és építészek számára készítünk Fine Art albumokat. Kerülhet bele fotó, grafika, szöveg, digitális festmény. Egy ilyen album emeli az alkotások színvonalát a Fine Art papír adta finomságokkal és az album egyedi küllemével.

Az utómunka elengedhetetlen része a képek elkészítésének. A képnyomtatás utáni következő fázis a kasírozás. A nyomatokat egy vastagabb (2-10mm) lemezre ragasztjuk, kasírozzuk. Ezáltal a nyomatok hosszú évek után sem hullámosodnak, gyűrődnek meg. A felkasírozott képek tartósabbak lesznek és könnyebbé válik a keretezés is.

Papírképek, negatívok, diák tartalmainak digitalizálása szintén szerepel a szolgáltatásaink palettáján. A régi papírképek, negatívok és diák tartalmának – eredeti fényükben, az utókor számára történő – megőrzése értékmentő feladatot jelentenek. Professzionális igények kielégítésére szívesen elvégezzük különböző típusú filmek (nagyméretű film, kisfilm, roll film, síkfilm) szkennelését és minőségjavító retusálását.