Giclée nyomtatás

Giclée nyomtatás

Giclée Fine Art nyomtatás lényege a múzeum archív papír és a megfelelő Fine Art nyomtató találkozása. A magas minőségi igényeknek megfelelő giclée papírok és festékek biztosítják azt, hogy a kész nyomatok alkalmasak legyenek galériákban történő kiállításukra illetve értékesítésükre. A Fine Art nyomatoknak, – hogy azok értékesíthetővé és archiválásra alkalmassá váljanak – nemzetközi szabványok által meghatározott feltételeknek kell megfelelniük. A publikáló művészek, fotósok és kreatív alkotók veszik igénybe giclée nyomtatási szolgáltatásunkat, hogy művészi igényességű fotónyomatokat, grafikákat, vagy vásznakat készítsenek az eredeti digitális fájljából vagy műalkotásaiból. A Fine Art printek alkalmasak a kiállítási megjelenésre, illetve zárt sorozatok készítésére, értékesítésére. Eltérően a litográfiától vagy egyéb sokszorosítási eljárásoktól, a giclée nyomtatásnak nincs elsődleges beállítási költsége. Egy zárt sorozat esetén nem szükséges az összes nyomatot egy körben előállítani. A legkisebb rendelés: mindössze egyetlen alkotás kinyomtatása. Ha az alkotásod korlátozott számban szeretnéd kiadni, akkor sem kell az összes példányt egyszerre kinyomtatni. Csak annyi kép kinyomtatását kell megrendelned, amennyit most éppen eladásra vagy kiállításra kerül, így nincs kockázata annak, hogy az eladatlan képek megmaradnak. A jelenleg rendelkezésre álló reprodukciós technikák közül a Giclée nyomtatás a nagy színgazdagságú és a legnagyobb hitelességű. A végleges nyomat képminősége rendkívül magas, gazdag színtónusokkal.


Melyek a giclée nyomtatás felhasználásai a többi nyomtatási módhoz viszonyítva?

A kinyomtatott alkotások tartósak, archiválhatóak, galériákban értékesíthetőek. A legnagyobb előnye, hogy egy sorozatnál nem szükséges az összes nyomatot egy körben előállítani. A legkisebb rendelés: mindössze egyetlen kép kinyomtatása. Csak annyi kép kinyomtatását kell megrendelned, amennyit most éppen eladsz, így nincs kockázata annak, hogy az eladatlanok megmaradnak.

A nyomathordozók nagy választéka áll rendelkezésre, hogy a legmegfelelőbbet lehessen választani a kép témájának és hangulatának megfelelően. Vannak klasszikus félfényes, baritált vagy teljesen matt, sima és strukturált felületű giclée papírok. Ezek magas minőségű nyomathordozók, amelyek alkalmasak művészeti célú felhasználásra, megfelelnek a galériák és a múzeumok által elvárt szabványoknak. A Fine Art nyomtatás élettartama nagyon hosszú: több, mint száz év. Ez alatt az idő alatt mindvégig megőrzi színhelyességét, a fotóművész még az unokáinak is ugyanolyan minőségi nyomattal dicsekedhet majd.

Fotóművészként, alkotóművészként kiállításra készül? Vagy szeretne valami igazán különlegeset átadni ügyfeleinek? A Fine Art nyomtatás mindenképpen jó választás! Ezzel egy egyedi, nagyon magas minőségű képet adhat át, akár műalkotásról, akár egy esküvőről, akár egy portrésorozatról van szó.

 

Kattints és ismerd meg a kasírozás és a keretezés részleteit.

 

Technikai segítség giclée nyomtatáshoz.

 

Árajánlatot az on-line kalkulátor segítségével készíthetsz!

 

Hitelességi Tanúsítvány (Certificate) kiadása

A magas színvonalú, limitált példányszámú giclée nyomatok piacra kerülésének legjobb formája, ha azokhoz Hitelességi Tanúsítványt mellékelsz. A vevők, illetve a jövőbeli vevők ez alapján győződhetnek meg arról, hogy a nyomatod megfelel a giclée minőségnek. A Hitelességi Tanúsítvány kibocsátása nem csak egy marketingfogás. Nagy jelentőséggel bír az alkotás megvásárlója számára is, mivel a dokumentumon szerepel az alkotó és a nyomtató szakember aláírása valamint a kiadás példányszáma is. A vásárló biztos lehet abban, hogy a dedikált nyomat nagy gondossággal készült a legmagasabb minőségi szintű anyagok felhasználásával, amelyek eleget tesznek az archív reprodukciók követelményeinek és megfelelnek a múzeumi szabványoknak.

 

A Hitelességi Tanúsítvánnyal ellátott Giclée jellemzői

A magas művészi igényességű Giclée elkészítése az eredeti alkotás reprodukálásával kezdődik. A reprodukciónak amennyire csak lehet, az eredetihez kell hasonlítania. A művészek gyakran átdolgozzák a digitális képeiket, így adva nekik egy nagyon sajátságos karaktert. A művészi jóváhagyás után a digitális mesterpéldányt állítjuk elő, amiből majd elkészítjük a limitált példányszámú művészi nyomatot.

 

Mi az a Hitelességi Tanúsítvány?

Az abcdekor Szolgáltató Kft. a giclée nyomtatásairól készíti el ezt a dokumentumot, amelyet aláír mind az alkotó, mind a nyomtatást végző szakember. Az archív nyomathordozóra kinyomtatott Hitelességi Tanúsítvány az alábbiakat tartalmazza: az alkotó neve, az alkotás címe, mérete, a hordozó anyaga, és a nyomtatás dátuma. Limitált kiadás esetén a nyomat sorszáma és a limitált példányszám is feltüntetésre kerül. A Hitelességi Tanúsítványt vagy magyar vagy angol nyelven adjuk ki.

Az abcdekor felállított egy minimum szabályt a nyomatok minőségére vonatkozólag. A ’Giclée nyomat’ kifejezés csak azokra a példányokra használhatók, amelyek archív minőségi nyomathordozóra tintasugaras printerrel nyomtattunk, és UV álló. Ez a múzeumi archív minőségű nyomat giclée digitális nyomtatási eljárással készül, minősített archív papírra, LUCIA 12 nyomtató rendszer használatával. A művész és a nyomtatási szakember ezen Tanúsítvány aláírásával igazolja a limitált példányszámú kiadás hitelességét.

 

Egy példa a Hitelességi Tanúsítványra:

„Ez az 50 számozott A2-es méretű kép Photo Rag médiára készült, egy hiteles, egyszeri és limitált példányszámú kiadványként. A nyomat CANON 8300-mas 12 színű pigment alapú tintasugaras Fine Art nyomtatóval készült, melyet a művész sorszámmal és aláírásával hitelesített. A kiadvány sértetlenségének érdekében az eredeti fájl törölve lett, az arról készült másolatok pedig megsemmisítésre kerültek. A művész és a nyomtató szakember ezzel a Tanúsítvánnyal igazolja a limitált kiadás hitelességét.”

 

A művész és a nyomtatási szakember

Annak érdekében, hogy a piacra segítsük a giclée nyomatot adunk egy kézi dombornyomott Hitelességi Tanúsítványt, amely archív papírra készül és aláírásával hitelesíti a művész és a nyomtató szakember. A tanúsítványok két típusát tudjuk kiadni:

  • A nyílt példányszámú (nyitott sorozatú) kiadványokhoz olyan tanúsítványt adunk, amelyen szerepel az alkotás címe, a művész neve valamint a felhasznált médiáról szóló információk.
  • A limitált példányszámú (zárt sorozatú) kiadások számára készített tanúsítvány pedig az alkotás címén, a művészről és a felhasznált médiáról szóló információkon kívül tartalmazza az adott példánynak a sorszámát és a kibocsátás dátumát. Limitált példányszám esetén javasoljuk minden egyes nyomat aláírását és sorszámozását.

 

Figyelem!
Az abcdekor Szolgáltató Kft., mint nyomtató cég, csak azokra a munkákra adhat ki Tanúsítványt, amit ő készített el.


A giclée sokszorosítása
Ha vásárolsz egy eredeti műalkotást, akkor tudnod kell, hogy nincs jogod azt lemásolni, sokszorosítani. Mindig az eredeti alkotó birtokolja az alkotás szerzői jogait, az ő engedélye nélkül semmilyen másolatot nem készíthetsz. Ez a jog rendszerint a szerző halála után 70 esztendővel évül el, amikor is a szerzői jog a köz birtokába kerül.

Nyomathordozók
Canson Infinity Platine Fibre RAG 310
Pamut alapú, természetes fehérségű, 310 grammos RAG művészpapír. A színes fotók mellett, különösen ajánljuk részletgazdagsága miatt a kifinomult fekete-fehér ábrázolásokhoz, portrékhoz, műalkotásokhoz. Ez a félfényes, enyhe struktúrával rendelkező papír megfelel a galériák és múzeumok legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásainak.
Canson Infinity RAG Photographique 310
100%-ban pamut alapú, 310 gramm súlyú, fehérítőmentes, vízálló, valamint rendkívül időtálló, kiállítási minőségű művészpapír. A simított matt felülete és természetes fehérsége miatt a leginkább kedvelt nyomathordozó a fotográfusok között a magas minőségű művészi nyomatok készítésére. Ideális fekete-fehér és színes fotográfiák valamint művészi reprodukciók nyomtatásához.
Canson Infinity Aquarelle RAG 240
100% RAG, vízálló, kopásálló, különlegesen időtálló 240 grammos művészpapír, mely nem tartalmaz optikai fehérítőt, biztosítva az árnyalathűséget generációk számára. Felülete megegyezik a hagyományos akvarell papírok felületével. Művészeti alkotásokhoz, grafikákhoz, rajzokhoz, akvarellekhez vagy digitális grafikákhoz ajánljuk.
Canson Infinity Photo Lustre Premium RC 310
310g/m² súlyú, természetes fehérségű, nanoporózus felületű, selyem fényű, csúcsminőségű fotópapír. A profik legjobb választása. A kép minőségével és színtelítettségével a hagyományos fotográfiák hatását kelti. Elsősorban fotókiállításokhoz ajánljuk.
Canson Infinity Photo HighGloss Premium RC 315
Extrém fehérszínű, a teljesen sima felületét a polietilénborítás adja. A fényes nyomathordozók kategóriájában jelenleg a legmagasabb minőséget képviseli. Vivid színekhez, mélyfeketékhez és tűéles, erősen kontrasztos nyomatok készítéséhez javasoljuk.