Technikai segítség fotónyomtatáshoz

Fájlformátumok

Az alábbi fájlformátumokat ajánljuk: TIF, PSD (Photoshop), JPG, lehetőség szerint Adobe RGB színtér használattal. A fotóminőségű nyomat felbontása minimum 300dpi legyen. Kisebb felbontás esetén a kép a minőségéből és a részletgazdagságából veszíthet. Nagyobb méretű (50cm x 70cm feletti) képek esetén a felbontás lehet kisebb is (kb. 150-200dpi), mivel ezeket a képeket az ember általában nagyobb távolságból nézi.


Méret

A kép nagyítása fordítottan arányos a felbontásával. Vigyázzunk, hogy a kép nagyítása ne menjen a felbontás rovására. A képek 1:1-es méretben semmiképp ne legyenek 150-170dpi felbontásnál kisebbek.

 

Színprofil

A képekhez nyomtatásához nem kell színprofilt hozzárendelni. Érdemes Adobe RGB színtérben fotózni és a képfeldolgozás során ezt használni, hogy megmaradjanak az élénk színek. Az ismert színrendszerek közül a legkisebb színtérrel a CMYK, majd az SRGB, a legnagyobb színtérrel az Adobe RGB rendelkezik. Amennyiben szeretnéd monitorodon ellenőrizni a kiválasztott kép beállításait és eldöntötted melyik nyomathordozót választod, a hozzátartozó ICC színprofilt kérésedre elküldjük.


Képminőség

Nyomtatásra csak jó minőségű - megfelelő élességű, kontrasztú, helyes színbeállítású - képeket válasszunk, mert a nyomat sem lesz jobb minőségű, mint az eredeti fájl. A képfeldolgozó programban megnyitott képet akkora méretben jelenítsük meg a monitoron, hogy az ott mért 1 cm távolság azonos legyen a valóságban látott 1 cm-el. Így pontosan láthatjuk, hogy milyen lesz a képünk nyomtatáskor (részletgazdagság, retus hibák).

 

Médiaválasztás

Ha nem ismered a médiák tulajdonságait, vagy ebben nincs gyakorlati tapasztalatod, kérj tőlünk tanácsot a megfelelő nyomathordozó kiválasztásához.


Információkérés

Ha bármilyen technikai kérdésed lenne, kérünk lépj velünk kapcsolatba.